направа

направа
същ. - изработка, производство, фабрикация, изделие
същ. - конструкция, структура
същ. - кройка, модел, фасон
същ. - марка
същ. - строеж
същ. - създаване, сътворение, построяване, приготвяне, фабрикуване
същ. - устройство, скелет, форма, система

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • направа — и, ж. 1) рідко. Те саме, що намова 1). 2) зах.Лагодження, ремонт. 3) заст. Напрям …   Український тлумачний словник

  • направа — Направа: повчання, навчання [44 1] тут: очищення [30] …   Толковый украинский словарь

  • направа — 1. указанне; 2. упрыгожанне; 3. папраўка, рамонт …   Старабеларускі лексікон

  • направа — виправлення, відновлення, лагодження, відбудова, реставрація, ремонт, лікування …   Зведений словник застарілих та маловживаних слів

  • направа — ви, ж. Ол. 1. Ремонт, лагодження, полагодження. Оддати до направи обутя. 2. Начинка …   Словник лемківскої говірки

  • балистичко клатно — направа што служи за одредување на квалитетот на барутот и на почетната брзина на проектилот …   Macedonian dictionary

  • клима-уред — направа за климатизација, в. климатизер …   Macedonian dictionary

  • фотоќелија — направа за претворање на светлината во електрична енергија се употребува во телевизијата, како мерило за траењето на осветлувањето во фотографијата, во разни уреди за тревожење итн …   Macedonian dictionary

  • филтер — (лат. filtrum) 1. цедалка, направа со која течноста се исчистува од цврстите делчиња 2. направа за прочистување на воздухот и на разни гасови 3. направа за одбивање, задржување на некои зраци, звуци или електромагнетни бранови 4. фиг. се што… …   Macedonian dictionary

  • визир — (гер. Visier) 1. предниот подвижен дел на средновековен шлем што го штити лицето и низ кој може да се гледа 2. направа на огнено оружје за нишанење, нишан 3. направа на фотографски апарат што овозможува насочување на објективот кон објектот што… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”